Türk Veteriner Hekimleri Birliği

Kayseri Veteriner Hekimleri Odası

Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
VETERİNER FAKÜLTESİ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI


1995 Yılında Şahsımında ilk kez eğiteme başladığı Sümer Kampüsü’nde kuruluşu yapılan, 2011 yılında Erciyes Üniversitesi Merkez Kampüsüne taşınan, Ana Bina ve Hayvan Hastanesi yapılanmasına yaklaşık 200 Milyon TL harcanan Veteriner Fakültesi Kayseri Üniversitesine devredilmek istenmektedir.

Veteriner Fakülteleri temelinde hekim yetiştiren kurumlar olup öğrencilerin fakülteye yerleştirilmeleri fen puanı olmakta, hayvan ve insan sağlığının korunması odaklı eğitim verilmekte, Yüksek Öğretim Kurumunda Temel Alan olarak Sağlık Bilimleri içerisinde tanımlanmakta, yüksek lisans ve doktora programları da Sağlık Bilimleri Enstitülerinde yapılmaktadır. Belirtilen nedenlerden dolayı Veteriner Fakülteleri Sağlık Bilimlerinin ayrılmaz bir parçası olarak görülmekte, başta Tıp Fakülteleri olmak üzere Sağlık Bilimleri ile ilişkili diğer Fakültelerle yoğun işbirlikleri bulunmaktadır. Veteriner Fakültesi Erciyes Üniversitesi bünyesinde bulunan pek çok araştırma merkezinde de etkin görevler üstlenmektedir. Tasarının mevcut haliyle kabulü Veteriner Fakültesini bu alanlardan koparacak, bu durum hem fakültemiz hem de Erciyes Üniversitesinde telafisi imkansızsonuçlar doğuracaktır.

Dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen  “tek sağlık, tek tıp” yaklaşımı insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması için Veteriner Hekim ve Beşeri Hekimlerin özellikle zoonotik hastalıklarla mücadelede yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği içerisinde olmalarını gerektirmektedir. Belirtilen nedenle Veteriner Fakülteleri tek sağlık konseptinin merkezinde yer almaktadır. Nitekim Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma, Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Aşısı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Tıp Fakültesi öğretim elemanları ile birlikte geliştirilmiştir.

Veteriner Hekimliği, uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmesinin gereği olarak kliniklere, özel donanımlı laboratuvara ve geniş alanlara ihtiyaç duymaktadır. Binalarından yoksun olarak Kayseri Üniversitesine devredilmesi gündemde olan Veteriner Fakültesinin nitelikli eğitim verecek düzeye gelmesi, eğitim ve araştırma altyapısını yeniden kurması için en az 25 yıla ve 200 milyonun üzerinde yeni bir bütçeye gereksinim duyulacaktır ki bu durumun zaman ve kaynak israfından başka bir işe yaramayacaktır.

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hastanesi yılda onbinin üzerinde pet ve çiftlik hayvanına hastaya bakması, 7/24 acil servis hizmeti vermesi bakımından da bölge için önem arzetmektedir ki hastane mevcut merkezi konumuyla hayvan sahiplerinin kolayca ulaşabileceği özelliktedir. Fakültenin merkezden uzak bir yerde konumlandırılması hasta sahiplerinin hayvanlarını hastaneye ulaştırmalarında da aksamalara yol açacak, bu durum hayvan sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.

Kayseri Veteriner Hekimleri Odası olarak Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin SÖZ KONUSU TASLAKTAN TAMAMEN ÇIKARILMASINI, Fakültemizin faaliyetlerine Erciyes Üniversitesi bünyesinde devam etmesini istiyoruz.               

Saygılarımla,

AKGÜN ERGÜL

                                                          

  Kayseri Veteriner Hekimleri Oda Başkanı 

 

  
2801 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam76
Toplam Ziyaret106327
Hava Durumu